Geschiedenis

HPIM3455

Oorspronkelijk opgericht in 2002 als een feitelijke vereniging, werd WRing sinds 2012 een vereniging zonder winstoogmerk met eigen statuten.

Het verhaal begint met lange wandelingen, begeleid door een geluidsmeter om een geluidsbelastingkaart op te stellen.

Het aantal getroffen mensen wordt geschat op 1000 (1200 met 55dB en 875 met 60dB). Michel Destexhe en 3 anderen die betrokken zijn bij het projeçt, nemen contact en creëren een netwerk tussen buurtbewoners. Het document wordt naar de gemeente gestuurd, maar de officiële reactie van de overheden is zeer zwak.

In 2011 organiseert de vereniging een petitie van 20 gezinnen, verzonden naar de administratie en drie ministers.

In 2012 richten negen omwonenden de huidige VZW op, en keuren de statuten ervan goed., (statuts asbl W.Ring.doc) Een team wordt aangewezen.

In 2013, kent de gemeente Wezembeek-Oppem officiële steun toe aan de vereniging. Een  Klachtbrief  wordt door 15 personen gestuurd naar de dienst Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van het Vlaamse Gewest en krijgt een antwoord dat leidt tot de eerste bijeenkomst.

In 2014 voert de vereniging twee meetcampagnes uit :

1. met de gemeentelijke recorder bij 7 inwoners onder wie de meest kwetsbaren .

HPIM3253 2014_juli_23_085246

2. met een gehuurde apparatuur in aanwezigheid van een gerechtsdeurwaarder .

Op het einde van het jaar maakte AWV aan 23 inwoners haar voornemen kenbaar om in 2015 opmetingen uit te voeren op hun eigendom. Ziehier het schrijven.

De adressen, waarvan drie in Kraainem, zijn erkenbaar in de vergelijking tabel van de geluidsmetingen .

Vanaf 28 november 2015 heeft W.RING de Minister Weyts drie maal in gebreke gesteld, een reductieplan van de overlast binnen twee maanden voor te leggen en dit kreeg geen antwoord. De vereniging zal nu het Vlaamse Gewest voor de bevoegde rechter dagen, met de hulp van het advocatenkantoor Praética.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien