Overkapping van de ring

De « overkapping » van de Ring werd reeds in 2005 genoemd in het kader van een studie, op aanvraag van het Vlaase Gewest : het onderzoek « Streefbeeld R0-E411-N4 », door bureau Tritel.

De vereniging heeft in 2014 een voorstudie laten maken door een architectenbureau. Een tunnel bouwen voor het deel Ring van afrit 2 to de vierarmentunnel zou, volgens deze laatste, een drastische oplossing  zijn voor de meeste problemen en de meest doeltreffende en definitive oplossing qua geluidshinder voor de meeste bewoners. Met deze overdekking van 2,5 km lange stadsautosnelweg, zou een ruimte van ongeveer 50 nieuwe hectaren ontstaan, fietspaden, gemeenschappelijke tuinen, pleinen met bomen, zonnepanelen, parkings… En vooral, de overdekking van de autosnelweg zou ook toestaan om ongeveer 500 nieuwe huizen te bouwen op de dan aangrenzende beschikbare grond. Dit ambitieus project voor onze gemeente en de gemeente Kraainem heeft een driedelige doelstelling :

  • Een eenvormig en warm beeld aan onze gemeentes teruggeven door deze plaag en negatief beeld weg te werken.
  • Alle geluidshinder verwijderen en de kwaliteit van de lucht een heel stuk verbeteren.
  • Nieuwe huisvesting mogelijk maken, bron van fiscale inkomsten voor de gemeenten en het Gewest.

Wij zijn van mening dat dit project, via een publikek-private samenwerking self supporting is als de verkoop van de grondpercelen voor de bouw van woningen, handelszakenetc. zou toestaan, tenminste grotendeels, de kosten van de overdekkingswerken en de leefbaarheid te dekken. De vereiniging wenst in de toekomende maanden hierover een uitgebreide studie te laten Voeren.

In december 2014 hebben studenten 1ste Master in Landscape Architecture hun overkappinsprojecten in Wezembeek-Oppem voorgesteld : « Hoe dan een landschapkundige tussenkost het stedelijk weefsel herstructureren met als voorbeeld de Ring Oost ».

Hier zijn de links naar dergelijke projecten:

een snelweg ondergronds te vervaardigen in Zwitserland ?

Hamburg: vooruitzicht op de overkapping van een snelweg

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien