Geluidschermen

Gebruikte materialen

Ze kunnen in harde materie worden aangebracht, met bakstenen of beton, zoals in Kraainem, in de Bosdallaan. Ze hebben het nadeel dat ze geluid reflecteren en zelfs naar achteren overbrengen, zoals velen het hebben gehoord.

Ze kunnen worden bepland, onder de vorm  van kuipen, waarvan het geheel  het mooiste natuurlijke effect weergeeft, zoals langs de Viootjeslaan te  Wezembeek-Oppem. Het is een zware en dure constructie.

Andere schermen zijn vervaardigd uit glas of plastic. Dit is het geval in Nederland, bij Rotterdam. Een verticale wand – die niet absorbeert – kan een nadelig gevolg hebben op het geluidsniveau aan de overkant van de weg. Daarom zijn deze lichte geluidsschermen over het algemeen schuin en neigen ze naar de weg.

De muren die hier worden gebruikt, zijn absorberende panelen .

  Grenzen en positie van de geluidsmuur  

Wanneer de steenweg in een greppel ligt, van 4-Armen tot Gergelstraat, staat de muur aan de rand van de helling. De hoogte is dan minimaal 3 m, maar kan meer bedragen afhankelijk van het omringende reliëf en de geluidsreflecties op bestaande gebouwen. Verder, als de rijbaan overhangt en op de toegangswegen, wordt de muur zo dicht mogelijk bij de geluidsbron geplaatst, dus aan de rand van de stopstrip.

Er wordt aangenomen dat vanuit een woning de muur moet zichtbaar zijn in een vrij brede hoek, 120 graden, om efficiënt te zijn. Er zijn echter 7 bruggen in Wezembeek-Oppem,  essentiële verbindingen  van het gemeentelijk gebied. De ingangen van de bruggen zijn zeer dicht bewoond en de geluidsmuur heeft grote openingen. Bovendien verspreidt het geluid zich niet in een rechte lijn en divergeert het aan de zijkanten van een hindernis. .

Daarom is het nuttig de schermen via scheidingswanden of schotten met de brug te verbinden of – in het uiterste geval – containment om het geluid volledig te beheersen.

Bij afwezigheid van een muur zou de verdeling van het geluid kunnen gerealiseerd worden door op de centrale berm een absorberende muur op te richten zodat elke zijde slechts de helft van het verkeer

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien